Съвети срещу махмурлук

Съвети срещу махмурлук
Снимка: Thinkstock

Пулсиращата глава, чувствителният стомах и сухотата в устата са обичайна гледка в сезона на празниците.

Не трябва да се тревожите само за болката. Махмурлукът може да повлияе отрицателно на шофирането, показва изследване на Университета в Западна Англия, според което шофьорите махмурлии допускат значително повече грешки, дори след като алкохолът е напуснал организма им.

Махмурлук се появява по няколко причини.

Алкохолът е диуретик (предизвиква уриниране), причинява обезводняване, което води до симптоми като главоболие, сухота в устата, намалена концентрация и раздразнителност.

В същото време нивата на кръвната захар спадат, защото тялото произвежда твърде много инсулин в отговор на голямото количество захар в алкохола. Това допринася за пулсиращата глава и пиянския глад. Алкохолът също раздразва стомаха и нарушава съня, причинявайки гадене и силна умора на следващия ден.

Допитахме се до експертите за това какво причинява махмурлука, как да го избегнем и как да го лекуваме.

Наистина има хора, които са имунизирани срещу махмурлук. Това отчасти се дължи на факта, че тези хора са по-малко предразположени към главоболие, когато са обезводнени.

Други са по-малко чувствителни към въздействието на ацеталдехида - токсичното вещество, което се произвежда, когато алкохолът се усвои първо в черния дроб.

Доказан факт е и че някои етнически групи страдат повече след голямата употреба на алкохол. Хората от Източна Азия имат много ниски нива на ензима, който разгражда ацеталдехида. Те могат да се напият по-бързо и да имат по-силен махмурлук.

Проучване сред 50 000 пълнолетни в Дания показва, че по-възрастните хора имат по-леки симптоми след тежка вечер: 21% от жените от 18 до 29 имат гадене и махмурлук, сравнено с 3 на сто при 60-годишните дами.

62% от мъжете в младата възрастова група се чувстват изтощени, когато са препили предната вечер на фона на само 14% от мъжете над 60. Една от причините за тези резултати е фактът, че младите пият по-често. Друго обяснение е, че старите пиячи по-лесно понасят краткотрайните ефекти, след като са се напивали в продължение на дълго време.

Колкото по-тъмен е алкохолът, толкова повече конгенер (вещество, което се произвежда по време на ферментацията) съдържа, което причинява главоболие и симптоми на махмурлук, въпреки че не е ясно защо.

Това означава, че червеното вино и уискито може да взривят главата ви повече от джина и водката.

Разумно е да не пием на празен стомах, защото храната забавя скоростта, с която алкохолът навлиза в организма.

"Ако приемете мазнини преди пиенето на алкохол, след като попаднат в дванадесетопръстника мазнините забавят изпразването на стомаха и така питието няма да бъде освободено толкова лесно от стомаха.

Това означава, че ще се напием по-бавно и вероятно ще имаме по-лек махмурлук. Някои култури пият зехтин преди да започнат да пият алкохол.

Същото важи и за картофеното пюре: според някои, ако се хапнат две лъжици картофено пюре преди пиене, няма махмурлук", съветва д-р Ник Рийд. Тук важна е мазнината в маслото, което се поема заедно с картофите, за да не се напием много бързо.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти