Смъртният враг на руснака – водката

25% от мъжете в Русия умират, ненавършили 55 г., заради алкохола
Обновена: 1 фев 2014 15:13 | 31 яну 2014 18:34, Елка Василева
117
Смъртният враг на руснака – водката
Снимка: архив, Reuters

Една четвърт от мъжете в Русия умират, преди да навършат 55 години, заради влечението си към алкохола и по-специално към водката, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Лансет".

Учените, ръководени от Ричард Пето от Оксфордския университет, са проследили около 150 000 руснаци в градовете Барнаул, Бийск и Томск от 1999 до 2010 г. До края на изследването 8000 от тях умрели.

Направеният анализ показва, че рискът от смърт за мъжете до 55 години, които пият литър и половина или повече водка седмично, е 35 процента. Във възрастовата група 55-74 години рискът нараства на 64%, посочва Би Би Си.

Общо четвърт от руснаците умират, преди да навършат тази възраст, при 7 процента за мъжете във Великобритания и под 1 процент в САЩ. Очакваната продължителност на живота за мъжете в Русия е 64 години - сред най-ниските 50 в света.

Оказва се, че прекомерната консумация на водка при руснаците води до рязко увеличение на смъртността от външни причини – убийства, самоубийства, нещастни случаи, а също и 8 групи заболявания като пак на гърлото, пак на черния дроб, туберкулоза, пневмония, панкреатит, чернодробна цироза, сърдечно-съдови заболявания.

Колко руснаци пият литър и половина или повече водка седмично, не е ясно. Средно руснаците пият по 20 литра водка годишно, докато средно британците пият около три литра концентрат.

"Руснаците наистина пият много, но е опасен начинът, по който се напиват с водка и след това продължават да пият – каза Ричард Пето. - Преждевременната смъртност в Русия е уникална в Европа. Във Финландия и Полша също препиват, но рискът от смърт там не може да бъде сравняван с руския".

Алкохолът отдавна е водеща причина за смъртността в Русия, а водката там е любимото питие. Тя е евтина, а по селата се произвежда и по домовете. Предишни изследвания установиха, че повече от 40 процента от мъжете в трудоспособна възраст умират, защото пият прекалено много, включително и алкохол, който не е предвиден за консумация, например одеколон и антисептици.

Пиенето е толкова присъщо за руската култура, че имат дума за неколкодневно препиване – запой. Подобни данни има и за рускините, които пият много, но те не са достатъчни, за да бъдат направени изводи. Изследването е финансирано от британския Съвет за медицински изследвания. В него са участвали и руски лекари.

Професор Давид Заридзе цитира думите на съавтор на изследването сър Ричард Пито: „Не разбирам защо руснаците толкова не се ценят, защо толкова не обичат себе си?“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
2
 
! Отговори
до 108 преди 10 години
Като не е бил проблем в Америка алкохолизма от чий зор са въвели сухият режим в средата на миналия век ?!А това популяризиране на алкохола по филмите им, всички поркат.
96
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
50% от холивудските актьори и певците им се лекуват от алкохолизъм , наркотици или от двете. Някои умират даже преди да навършат 25 години. Да си гледат в тяхната паница.
95
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И къде са тия "изследвани" градове ? В Сибир! Там не може без сгряващо питие.
94
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Водка не пиясипи ракия!
93
12
 
8
 
! Отговори
Анастасия преди 10 години
,,Запой,, е дума, която съществува и в българския език, не са ви достатъчно пълни познанията. Съветвам ви да не се заигравате с Русия, защото за некадърно и зловредно бърникане в МОЯТА РУСИЯ ще ви дера живи и след това ще правя компоти от джигера ви. АНАДЪНМУ? Какво и колко пием СИ Е ИЗЦЯЛО НАШ ПРОБЛЕМ. Айде джа!
92
11
 
8
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
А коя каста изобрети схемата с водка да се пороби руския народ - смътния враг на човечеството евреите
91
9
 
10
 
! Отговори
преди 10 години
нека напишат за руските новости в техниката да разберат хората за какво става дума... пишат само за пианките им.бьлгарска работа,такива сме.!
90
14
 
8
 
! Отговори
Джон преди 10 години
Обичам да идвам в България ! Жените и не само, обичат да го им набутват одзад целия ! Казват мувай за каквое расъл!!! хахаха
89
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
най обичам като се напие руснака и жена му директно се качва на самолета ми.
88
1
 
6
 
! Отговори
Бай Миле преди 10 години
До АнонименПогледнисе в огледалото ***!
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До reignАбе и на тебе нещо не ти е добре в главата, ама дано не е на трезва глава, че тогава наистина имаш сериозен проблем. Ама то и без теб светът ще продължи съществуванието си.
86
15
 
28
 
! Отговори
Бай Миле преди 10 години
Незнам, от каде такава омраза към руснаците? Сигорно им завиждате че живеят в най великата страна! А вие мизерувате и само хленчете.Нищо че имате последен модел телефон,и харчите 100 лева в кръчма.А вкъщи ядеде лук и боб. Правете се на газари и на умни без покритие. 90% от тези които коментират тук са пълни бездарници и *** патки! Живейте си мишкарския живот и неумувайте че неви отива!
85
5
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До до 75Така ли, и защо не можели да карат кола с три ***? А виждал ли си американски камион с две скоростни кутии и два лоста съответно и тъпия американец ги превключва едновременно?
84
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
русия сбирщина от 143 милиона пияници,наркомани...
83
3
 
22
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
Най-големият враг на младите руснаци НЕ е алкохола, а дрогата. Тя е много по-опасна естествено. Русия е най-големият потребител на опиати хероин в света. В страната има над 12 милиона наркомани, което е 3 пъти повече от САЩ, независимо че Русия е с 2 пъти по-малко население. Годишно има над 40 хил. случая на свърдози. В Русия има около 1 милион потребители на смъртоносният синтетичен опиат дезоморфин, който е по-евтин от хероина и причинява трайни необратими увреждания на тялото и ума.
82
4
 
3
 
! Отговори
преди 10 години
До АнонименIavno ot Burgas po-nadaleche ne si bila. Che sa nalivat, nalivat sa shtoto sa v otpuska. A za smetka na tova pyk prez godinata kogato hodiat na rabota ne piat. Na baba ti furkata e porychkova :)
81
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не се знае кое е по-зле - да умираш от пиене като руснаците...или да умираш от плюскане като американците...
80
1
 
3
 
! Отговори
преди 10 години
Aide vyrvete da chishkate :)
79
3
 
4
 
! Отговори
преди 10 години
Ei nedai si boze da kazat neshto za rusnacite vednaga proppaganda se vodelo na vsichki frontove. I kakva e celta na taia propaganda ? Nali ne ochakvate towarisht Putin da dade vlasta zaradi propagandata. I amerikancite tova go znaiat, zatova nikoi niama da si napravi truda da propagandira. Rusia shte byde iztoshtena kakto CCCP- ikonomicheski. A otnosno pieneto na rusnacite rabotia s rusnaci i te samite kazvat che tova e goliam problem za tiah
78
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СЕСТРА МИ Е ОМЪЖЕНА В БУРГАС , СЪС СЪПРУГА СИ ИМАТ ЗАВЕДЕНИЕ В НЕСЕБЪР,ВСЯКА ГОДИНА СМЕ ИМ НА ГОСТИ ЛЯТОТО ,ТА В ТАЗИ ВРЪЗКА ЕЛАТЕ ДА ВИДИТЕ ДАЛИ РУСНАЦИТЕ ,ИЛИ АНГЛИЧАНИТЕ И СКАНДИНАВЦИТЕ СА ПИЯНИЦИТЕ ,РУСНАЦИТЕ СИ ВЛИЗАТ В ЗАВЕДЕНИЕТО ПИЯТ ПО ЕДНО ДВА ВЕЧЕРЯТ И КУЛТУРНО СЪВСЕМ ТРЕЗВИ СИ ТРЪГВАТ ,АНГЛИЧАНИТЕ И СКАНДИНАВЦИТЕ СЕ ОЛИВАТ, СБИВАТ СЕ И СЕ *** И НАПИКАВАТ С ИЗВИНЕНИЕ ПАДАТ ПО УЛИЦИ И ГРАДИНКИ ОВАЛЯНИ В ПОВЪРНЯ ,АБЕ ПЪЛНА МИЗЕРИЯ , ЗАТОВА ТАЗИ СТАТИЯ Е ПОРЪЧКОВА